בן גוריון 2, רמת גן מגדלי בסר 1


כתובה

האם אני זכאית לתשלום הכתובה

 

הכתובה הינה חוב שנפרע לאישה בגירושין ולחילופין במות הבעל. סכום הכתובה מחולק לשניים עיקר כתובה ותוספת כתובה, תוספת הכתובה הינה סכום שאינו מוגבל וככל והבעל רשם סכום גבוה הרי שהסכום ייתבע, יחד עם זאת כתובות בסכומים גבוהים יכולות לידון בסכומים של כתובה ריאלית בסך בין 100,000 ₪-180,000,000 ברוב ככל הדיונים המתנהלים בבית הדין הרבני עיקר מחלוקת הצדדים הינה על תוספת הכתובה האם הבעל חייב או פטור.

האם לתבוע את הכתובה בכלל

במדינת ישראל בה קיימות שתי ערכאות משפטיות הדנות בדיני משפחה ואף בית הדין מחויב לפסוק בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג התשל"ג-19732 להלן "החוק " ) הכלל הנוהג במרבית המקרים שאין "כפל מבצעים" ומה שהאישה זכאית מכוח החוק ולא הייתה זכאית מכוח המשפט העברי יקוזז עת תהיה זכאית לכתובה.

לדוגמא, אם לבעל זכויות פנסיוניות על שמו בסך 1,000,000 ₪ מהם האישה זכאית לסך 500,000 ₪ מכוח החוק גם אם האישה תהיה זכאית לתוספת כתובה  בסך 100,000 ₪ הרי שסכום זה לא יתווסף לסכום לו הינה זכאית באיזון המשאבים מכוח החוק.

מנגד, במקרים בהם זכויות הצדדים שוות לאישה הרי שחיוב הכתובה הופך להייות חיוב מעשי.

מהם העילות לחיוב כתובה


ככלל, האישה הינה מוחזקת בכתובה הווי אומר שבעל התובע גירושין צריך להוכיח שהאישה אינה זכאית לתשלום הכתובה ולא האישה צריכה להוכיח שהינה זכאית. העילות הידועות הינם כדלקמן:

אלימות- אלימות פיזית המוכחת הינה עילה לחיוב כתובה

בגידה – בגידה הינה עילה לחיוב כתובה

יחד עם זאת קיימות עילות נוספות שניתן לחייב כתובה בתנאים מסוימים כגון: בעל שמקלל, בעל שמהמר , בעל שאינו זן את אשתו וילדיו ומפקירם.

מנגד, האישה תפסיד את הכתובה במקרים נוספים בהם הייתה התראה כגון שאינה נוהגת בדת יהודית, במקרים בהם מקללת את הבעל או שמאיימת עליו.

כתובה גבוהה

במקרים מסוימים סכום תוספת הכתובה הנכתב הנו גבוה מאוד  כגון 5,000,000 ₪ כך  שלא ניתן להעלות על הדעת כי הבעל התחייב בגמירות דעת על סכום זה וקרוב לוודאי שהסכום שרשם היה לכבוד בעלמא לאישה במעמד החופה ולא התחייבות כלכלית. אך מה ייפסק כאשר הסכום שרשום הנו נתון לדעות שונות כגון 360,000 ₪, מצד אחד זהו סכום החורג מהממוצע של הכתובות והתחייבות של אדם ממוצע מצד שני לאדם אמיד  ייתכן שהבעל המתחייב בזמן מעמד החופה סכום זה היה די סביר.

בפסק דין  1170551/5 נפסק כי  על הבעל לשלם כתובה בסך 90,000 ₪ במקום 180,000 ₪ וזאת בהתחשבות במצבו הכלכלי ומשך שנות הנישואין.

מנגד,בתיק מספר  1413534/1 נפסק כי הבעל חייב בתשלום הכתובה בסך 600,000 ₪.


לסיכום

אישה השוקלת לתבוע כתובה וכן בעל הנתבע בכתובה חובה שיבדוק מהם העילות מכוחם נתבע לתשלום הכתובה, ובמידה ויש מקום לחיוב הכתובה האם יחוייב בכל הסכום או רק בכתובה ממוצעת.



logo בניית אתרים